Wat is hooggevoeligheid (HSP)?
HSP staat voor Higly Sensitive People (hooggevoelige personen). Hooggevoeligheid is een hele mooie karaktereigenschap. Vanuit hun natuurlijke openheid voelen HSP-ers zich sterk verbonden met hun omgeving en andere mensen. Die verbondenheid komt vooral vanuit het hart. In dit blog vertel ik je meer over de kenmerken van HSP, zowel bij kinderen als bij volwassenen.
Volgens Elain Aron (de grondlegster van hooggevoeligheid) is ongeveer 20% van de bevolking hooggevoelig. Het is een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het zenuwstelsel van mensen met HSP gevoeliger is, in samenwerking met de hersenen. De informatie die in de hersenen binnenkomt, wordt heel grondig verwerkt. En je hele lichaam neemt dat heel nauwkeurig waar.
Intenser en bewuster
Dit betekent dat een HSP-er meer bewust is van zijn of haar omgeving. Alle zintuigen zijn gevoeliger; geluid, gehoor, reuk, tast en je ervaart daardoor alles veel intenser. HSP-ers zijn dus gevoeliger dan de gemiddelde mens. Ze zijn heel gevoelig voor sfeer, emoties en stemmingen van andere mensen. En vooral voor spanningen… Misschien herken je dat wel.
Overprikkeling
Je kunt je voorstellen dat als al die prikkels zo intens binnenkomen, dit al snel te veel kan worden. Dat noem je overprikkeling. Overprikkeling is het gevaar voor alle HSP-ers. Het is dus de kunst om een balans te vinden tussen rust en tijd voor jezelf én de drukte van je omgeving. Doe je dat niet, dan kan je al snel uitgeput raken, geïrriteerd reageren of een opgejaagd gevoel krijgen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van overprikkeling. In erge gevallen kan zelfs een burn-out op de loer liggen.
Grenzen bewaken
HSP-ers zijn zeer empathisch en lopen het gevaar zichzelf weg te cijferen, en hun eigen behoefte uit het oog te verliezen. Door o.a. goed te leren aarden kun je beter je eigen grenzen bewaken. Dit wordt ook wel in je kracht komen te staan genoemd.
Twee soorten HSP-ers
Er zijn globaal genomen twee soorten HSP-ers. De grootste groep, zo’n 70%, is van nature rustig en meer introvert. Zij voelen zich prettig bij een redelijk gelijkmatig leven met weinig risico’s.
Het andere deel, ongeveer 30% van de HSP-ers, heeft juist behoefte aan nieuwe ervaringen en spanning en is meer extravert. Zij worden ook wel HSS genoemd: de ‘High Sensation Seekers’. Zij zijn enerzijds snel verveeld en zoeken juist de prikkels op. Met het gevaar snel overprikkeld te raken!
HSP bij volwassenen
HSP-ers hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Ik geef je hier een aantal voorbeelden van kenmerken van HSP bij volwassenen:
– hebben oog voor detail
– hebben een intense verwerking
– voelen stemmingen van anderen aan
– doen dingen graag in eigen tempo
– zijn zorgzaam en bewust van wat er om hen heen gebeurt
– raken snel van slag door de mening of het oordeel van familie, vrienden of iemand op het werk
– raken geïrriteerd door harde geluiden en/of grote mensenmassa’sHSP bij kinderen
Enkele kenmerken van HSP bij kinderen zijn:
– hebben oog voor detail
– kunnen intens reageren (boos, verdrietig)
– ervaren snel pijn
– hebben een intense verwerking
– stellen veel vragen
– presteren het best als er geen vreemden bij zijn
– zijn sterk bewust van de gevoelens van anderen
– zijn behoedzaam (kijken graag eerst de kat uit de boom)
– hebben de behoefte om zich te ontladen na een schooldag of andere drukke situatie
Meer weten? Wil je meer weten over het omgaan met HSP, voor je kind of voor jezelf? Neem dan gerust nog even contact met mij op! Of kijk op de pagina kindercoaching of oudercoaching. Check juiste pagina